IoTillsammans för samhällsnytta

Beviljat bidrag:270 000 kronor
Löptid:feb 2022 - nov 2022
Projekttyp:Förberedelseprojekt
Ämnesområde:Hälsa, vård och omsorg
IoTillsammans för samhällsnytta
Status:Pågående
badge
Om projektet
Officiellt projektnamn
Projektpartners
Projektet innebär att ta fram en förvaltningsöverskridande IoT-strategi för Ekerö kommun med fokus på områdena välfärds- och fastighetsteknik. I projektet vill vi kombinera mjuka välfärdsfrågor som ökad självständighet och minskad ensamhet bland äldre med mer tekniska frågor som effektiv energiförsörjning och smarta fastigheter. Särskilt intressant att undersöka är hur IoT kan bidra till innovativ och smart samhällsnytta för Ekerös invånare som bor i en kommun med många öar.
ProjektkoordinatorEkerö kommun

Projektsammanfattning

Projektet kommer att fokusera på att identifiera behov och nyttor av IoT inom social
omsorg och vård med slutanvändarens behov i centrum (Socialförvaltningen), i kombination med fastighetsutveckling (Stadsbyggnadsfarvaltningen), det vill säga välfärds- och fastighetsteknik.

Kontakt
Katarina Helander BurvallProjektledare
katarina.burvall@ekero.se

IoT och samhällsnytta i Ekerö kommun

Projektet kommer särskilt att beakta vad IoT kan medföra för nyttor för invånarna i en kommun med många av landsbygdens utmaningar med många öar där det bitvis är glest befolkat. Enheten för Utveckling och service i Kommunstyrelseförvaltningen har genom sitt uppdrag att digitalisera kommunen, behov av att skapa samsyn och öka kompetensen hos förvaltningarna om vad IoT kan bidra till. Enheten kommer därför att ansvara för projektet och genomföra det tillsammans med både interna och externa intressenter som förvaltningarna, HR- och upphandlingsenheten, IT enheten, kommuninvånare, Ekerö Bostäder (fastighetsbolag) och annan expertis inom IoT.

Projektets målsättning och förflyttning

Ekerö kommun har sedan 2018 arbetat aktivt med digital utveckling utifrån en politiskt antagen digitaliseringsstrategi för kommunen. Arbetet drivs av enheten för Utveckling och service där bland annat IT-enheten ingår. Enheten har etablerat arbetssätt, styrning och metoder för digital utveckling bland annat med hjälp av digitala agendor och handlingsplaner för respektive förvaltning inom kommunen.

Enheten för utveckling och service har bevakat utvecklingen inom IoT och vad andra aktörer gör. Våra verksamheter talar ofta om välfärdsteknik och fastighetsteknik, men sällan kring hur dessa båda kan samverka för att möta våra kommuninvånares behov och utveckla kommunens service och tjänster.

Vi har idag ingen IoT-strategi och inga pågående IoT-projekt och i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen och övriga storstadsregioner ser vi att vi ligger efter i strategiarbete och planering av hur vi ska använda IoT för att skapa nytta. Vi ser ett stort behov av att lära oss mer om IoT och lyfta IoT-fr gan i syfte att ta fram en förvaltningsöverskridande strategi för IoT.

Var är vi vid projektets avslut?

Vid projektets avslut avser vi ha en välförankrad förvaltningsöverskridande IoT-strategi där enheten för Utveckling och service, Socialförvaltningen och Stadsbyggnadsförvaltningen har identifierat en gemensam målbild för IoT-satsningar utifrån perspektivet ökad samhällsnytta för våra kommuninvånare i en skärgårdskommun. IoT-strategin ska vara förankrad internt i kommunens digitaliseringsråd och kommunledning samt politiskt.

Läs mer

Mer om projektet på Vinnovas hemsida

Läs mer
Relaterade projekt
Trygghetsboende
Välfärdsteknik
Trygghetsboende med digitalt stöd
Digital tvilling
Riksbyggen
Fastigheten som nav för resursoptimering och bättre hälsa