Implementering av IoT inom vård och omsorg
Projektsammanfattning
Teknik kan bidra till att säkra kvaliteten när behoven inom vård och omsorg ökar och ska bedrivas nära patienten och många gånger i hemmet. Vård och omsorg har i större utsträckning börjat att intressera sig för hur stöd för exempelvis egenvård kan ske i hemmet. IoT ingår ofta i välfärdstekniska lösningar men det behövs mycket mer kunskap kring själva implementeringen av lösningarna. Mer om projektet på Vinnovas hemsida.
Uppsala universitet i samverkan
Uppsala universitet är projektkoordinator och kommer att samarbeta tätt i detta projekt med Högskolan Dalarna. Båda dessa lärosäten bedriver forskning kring implementering av teknik och nya metoder inom omsorg, hälso- och sjukvård. Denna forskning kan genom detta projekt ytterligare förflytta forskningsfronten framåt gällande specifika implementeringsutmaningar inom IoT.
Studera tidigare forskning
För att få en gedigen kunskap om specifika utmaningar och möjliggörande faktorer vid implementering av IoT-lösningar kommer projektet att genomföras genom att dels studera tidigare forskning inom området, dels genomföra en empirisk studie av redan pågående implementeringsprojekt av IoT-lösningar. Dessa erfarenheter kommer sedan att sammanställas och tillämpas i två pilotprojekt i Dalarna kopplat till Region Dalarnas hjälpmedelsverksamhet.
Praktisk implementering i Dalarna
Flera aktörer samarbetar i detta projekt. Behovsägarna är primärt Region Dalarna, Dalarna Science park, Falun samt Rättviks kommuner och producenter av varor och tjänster inom IoT. Det gör att projektet kommer att kunna bedriva fallstudier för att studera specifika utmaningar och möjliggörande faktorer vid implementering av IoT-lösningar.
IoT-lösningar som kommer att testas
IoT-teknik som kommer att testas inom ramen för detta strategiska projekt är exempelvis kroppsnära sensorer, övervakningssensorer av status i boende eller mobil miljö. Det kan även inkludera aktiv teknik som kan agera över internet och inte bara bevaka (det vill säga inte bara sensorer utan teknik som kan vidta trygghetsskapande åtgärder).
Övergripande målsättning
Projektets övergripande målsättning är att identifiera underlättande och hindrande faktorer för implementering av IoT-lösningar ledande till utvecklade strategier för dess implementering inom vård och omsorg.