Gå till innehåll

Podd: sensordata ger klimatmedvetna elever i Helsingborg

·0 minuters läsning
Dela:

I Helsingborg har flera skolor installerat plattformen Antiloop. En IoT-tillämpning utformad för att tilltala barn och unga och för att skapa en större klimatmedvetenhet.

I senaste poddavsnittet möter du ytterligare ett av IoT Sveriges innovativa projekt. Antiloop handlar om att på ett pedagogiskt sätt visa upp klimatdata så att skolelever ska få en djupare miljömedvetenhet.

– För att barn och unga ska förstå klimatfrågan är det viktigt att utgå från deras egen vardag, säger André Karpelius, mellanstadielärare i Helsinborg.

I det uppkopplade klassrummet mäts luftkvalitet, bullernivå och i skolmatsalen hur mycket mat som slängs varje dag. Även skolgården är uppkopplad och det går bland annat att följa i realtid hur luftkvalitén är utanför skolan.

Utformad av barn för barn
Det nya med projektet är själva visualiseringen av datan från sensorerna. Plattformen Antiloop är utformad av techföretaget Innocode i samarbete med skolbarnen själva. Redan går det att se ett förändrat beteende tack vare plattformen. Det slängs mindre mat och många elever har generellt blivit mer klimatmedvetna.

– Vi vet att barnen också påverkar sina föräldrar i detta. Ett exempel är att många hellre vill cykla eller åka buss till skolan i stället för att åka bil. Projektet är en liten kugge som är viktig i arbetet mot ett hållbart samhälle, säger Karolina Ekerlund, intraprenör på Helsingborg stad och projektledare.

Lyssna på hela avsnittet så får du även veta varför projektet kallas för Antiloop. IoT Sveriges podcast finns där poddar finns.

Lyssna här

Läs mer här

Läs mer om projektet Antiloop

Senaste nyheterna

17 okt 2024

Internetstiftelsen och IoT Sverige kraftsamlar för IoT

Läs mer
4 okt 2024

Podd: sensordata ger klimatmedvetna elever i Helsingborg

Läs mer
2 sep 2024

Digital undersköterska – en framtidsroll?

Läs mer